Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 3 szklanki cukinii (ze skórką ale bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach (dokładnie odciśnij sok!)
  • 1 duża marchewka obrana i starta na tarce
  • 2 cebule obrane i drobno posiekane
  • 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 jajka całe
  • 1 papryczka chili
  • pęczek natki pietruszki posiekany
  • duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra -dół.
  2. Cebulę, czosnek i chili podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.
  3. Dodaj czarny pieprz i zioła, smaż jeszcze chwilę.
  4. Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  5. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  6. Masę przełóż do foremki.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Uwagi
Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/pasztet-z-cukinii-agnieszki-maciag/