Keks mojej mamy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
50 min
Czas całkowity:
1 godzina
Składniki
250g maki pszennej
250g cukry pudru
250g masła
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itd)
1 łyżeczka spirytusu lub octu
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, termoobieg.
Masło ucierać dodając stopniowo cukier puder i żółtka.
Do gotowej masy wlać spirytus lub ocet, wsypać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy pianę z białek na sztywno. Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy jeszcze bakalie posiekane na drobno.
Gotowe ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach 12x26cm
Piec ok 50 min.
Recipe by
Apetyt na zielone
at https://apetytnazielone.pl/keks-mojej-mamy/
3.5.3208