Keks mojej mamy
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 250g maki pszennej
  • 250g cukry pudru
  • 250g masła
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itd)
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu
Wykonanie
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, termoobieg.
  2. Masło ucierać dodając stopniowo cukier puder i żółtka.
  3. Do gotowej masy wlać spirytus lub ocet, wsypać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia.
  4. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy jeszcze bakalie posiekane na drobno.
  5. Gotowe ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach 12x26cm
  6. Piec ok 50 min.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/keks-mojej-mamy/