Krem z batatów i kukurydzy
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 3 średnie bataty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1l. wody
  • 2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki serka koziego/jogurtu kokosowego lub mleczka kokosowego
  • ---- Przyprawy:
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumu
  • ½ łyżeczki chili
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
Wykonanie
  1. Wykonanie:
  2. Bataty obieramy.
  3. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu kokosowego/mleczka).
  4. Gotujemy pod przykryciem ok.50 min. po tym czasie wyjmujemy z zupy marchew, por, pietruszkę, cebulę.
  5. Dodajemy serek bądź inny "biały" dodatek, przyprawy i gotujemy jeszcze ok.10 min, Mały ogień.
  6. Blendujemy na gładką masę.
  7. Podajemy z składnikiem, którego użyliśmy wcześniej do zupy, czyli jogurt, mleczko itd.
Uwagi
Podajemy z jednym z dodatków: jogurt kokosowy, serek kozi, śmietana, mleczko kokosowe.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/krem/