Makaron z suszonymi pomidorami i slonecznikiem
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 słoik pomidorów suszonych
  • 2 łyżki oleju z pomidorów z samego dna wraz z ziołami
  • 150g oliwek zielonych
  • sos:
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
Wykonanie
  1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Termoobieg.
  2. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika równomiernie rozsypujemy na blasze. Czas prażenia około 5 min.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną papryczkę chili.
  5. Po około 2 minutach dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i oliwki również pokrojone na mniejsze części.
  6. Następnie na patelnię dodajemy makaron i słonecznik.
  7. Mieszamy wszystkie składniki na sos i dodajemy do makaronu. Wszystko łączymy i chwilę jeszcze zostawiamy na ogniu.
  8. Podajemy na ciepło.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/makaron-z-suszonymi-pomidorami-i-slonecznikiem/