Deser z owocami i nasionami chia
Ilość porcji: 
 
Składniki
  • 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • dodatki: granola, owoce sezonowe: truskawki, maliny, banany, borówki, granat, wiórki kokosowe, miód lub syrop klonowy.
Wykonanie
  1. Mleczko kokosowe miksujemy wraz z syropem klonowym, aż zgęstnieje, około 3 minuty.
  2. Dodajemy nasiona chia i delikatnie mieszamy.
  3. W pucharku na spód jako pierwszą warstwę dajemy granolę. Następnie przykrywamy masą z mleczka kokosowego ok. 2 łyżki. Druga warstwa to owoce, które są pokrojone na mniejsze kawałki (oczywiście borówek, granatu nie kroimy). Kolejny raz na wierzch dajemy masę ok. 2 łyżki. Dekorujemy owocami, wiórkami i polewamy miodem lub syropem klonowym.
  4. Deser wstawiamy na min. godzinę do lodówki.
  5. Deser jest gotowy do jedzenia. Smacznego.
Uwagi
Mleczko kokosowe może mieć w sobie znaczną część wody, wtedy do masy wlewamy tylko połowę płynu. Resztę wylewamy.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/deser-z-owocami-i-nasionami-chia/