Bruschetta z pomidorami i bazylią
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 4 bułeczki pełnoziarniste
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek posiekanej świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra- dół.
  2. Bułeczki kroimy na pół i polewamy oliwą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  3. Do miseczki dodajemy pokrojone na dość małą kostkę pomidory, przeciśnięty czosnek przez praskę i posiekaną bazylię. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Po około 4-5 minutach bułeczki powinny być chrupkie z zewnątrz, ale miękkie w środku, wtedy je wyjmujemy z pieca i na wierzch kładziemy przygotowane pomidory.
  5. Jemy na ciepło.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/bruschetta-z-pomidorami-i-bazylia/