Batoniki owsiane bez cukru i mąki
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonych owoców: daktyle, żurawina, rodzynki, morele, śliwki
  • 1 szklanka orzechów : włoskie, pekan, laskowe, migdały
  • 4 dojrzałe banany średnie
  • 1 szklanka słonecznika bądź dyni, może być pół na pół
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Termoobieg.
  2. Do rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane i na małych obrotach miksujemy, nie mielimy na pył, ale tylko delikatnie rozdrabniamy.
  3. Do rozdrabniacza następnie dodajemy suszone owoce i orzechy, również mielimy na większe kawałki. To jest wersja ekspresowa, oczywiście można wszystkie podane wyżej składniki posiekać nożem, ale będzie to trochę dłużej trwało.
  4. Do naszych składników dodajemy rozgniecione widelcem banany, słonecznika/dynię, siemię lniane, sezam, cynamon i sól. Mieszamy.
  5. W foremce (ja użyłam okrągłej o średnicy 25cm, ale może być i keksówka) dociskamy gotową masę, tak żeby była dobrze ubita.
  6. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. na dolny ruszt.
  7. Po tym czasie masa powinna być delikatnie zarumieniona i zwarta. Wyciągamy z piekarnika i ustawiamy na kratce do wystygnięcia. Na koniec wyciągamy masę z foremki i wycinamy batony, mogą być podłużne lub takie na jeden kęs. To zależy od Was.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/batoniki-owsiane-bez-cukru-i-maki/