Pasta do chleba z soczewicy
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • ⅓ szklanki soczewicy zielonej
  • 8 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 łyżki oleju z zalewy
  • ¾ szklanki słonecznika
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta chili
  • pieprz i sól do smaku
Wykonanie
  1. Soczewicę najlepiej wcześniej pomoczyć przez kilka godzin, ale nie jest to konieczne.
  2. Soczewicę gotujemy ok. 15 minut, aż zrobi się miękka.
  3. Do blendera wrzucamy ugotowaną soczewicę, pomidory suszone, słonecznik i rozdrabniamy na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  4. Pastę przechowujemy w szczelnym pojemniku, żeby nie wysychała.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/pasta-do-chleba-z-soczewicy/