Kapuśniak warzywny z białej kapusty. Mocno rozgrzewający.
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2,5l bulionu warzywnego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 6-7 ziemniaków
  • ½ kapusty białej
  • 3 borowiki suszone
  • 200ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • pęczek koperku świeżego
  • 1 łyżeczka chili
  • sól i pieprz
Wykonanie
  1. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Do głębokiego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek z cebulą, ziele angielskie i kminek. Smażymy ok 5 minut.
  2. Wlewamy bulion i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i kapustę. Dodajemy borowiki, sól i pieprz. Gotujemy 20 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy koncentrat, ocet i gotujemy jeszcze ok. 10-20min, aż warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec dodajemy koperek, czosnek niedźwiedzi, chili i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/kapusniak-warzywny-z-bialej-kapusty/