Wegańska grochowa
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • woda 2,5l
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ⅓ pora
  • seler mały
  • pietruszka korzeń
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • szklanka grochu łuskanego
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • 4 ziemniaki
  • ⅓ tofu wędzonego
  • natka pietruszki
Wykonanie
  1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy selera naciowego, por, pietruszkę i seler pokrojony na mniejsze części, cebulę, czosnek.
  2. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do garnka.
  3. Wrzucamy soczewice i groch, ziele, liście laurowe, rozmaryn i przyprawiamy.
  4. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu i ziemniaki, które kroimy w gruba kostkę . Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 20 min, aż warzywa będą miękkie, a soczewica czerwona zupełnie się rozpadać.
  5. Na koniec wyjmujemy z garnka włoszczyznę, oprócz marchewki, doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/weganska-grochowa/