Pasta Adzuki
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • szklanka fasoli adzuki
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ papryczki chili
  • 8 pomidorów suszonych z zalewy
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Fasolę moczymy dzień wcześniej gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok godziny.
  2. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili. Podsmażamy kilka minut do miękkości.
  3. Do blendera wkładamy ugotowaną fasolę adzuki, pomidory, warzywa z patelni, dodajemy zioła, olej, cytrynę, sól, pieprz i blendujemy.
  4. Na koniec dodajemy musztardę i delikatnie mieszamy.
Uwagi
Pasta podajemy na chlebie, a na wierzch możemy dodać kiełki lub inne warzywa.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/pasta-adzuki/