Zupa marokańska Harira
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • ½ papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • puszka pomidorów krojonych
  • szklanka passaty pomidorowej
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • szklanka soczewicy zielonej
  • ½ tofu wędzonego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki pokruszonego glona kombu ( opcjonalnie)*
  • 2l bulionu warzywnego**
  • 200g fasolki szparagowej ciętej mrożonej (w zimie mrożona, w sezonie można użyć świeżej)
  • puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie
  • pietruszka pęczek
  • PRZYPRAWY: po łyżce: kolendry ziarno, kminu, cynamonu, papryki słodkiej, czosnku niedźwiedziego, kardamonu
  • 1i ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
Wykonanie
  1. Do dużego garnka o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir.
  2. Podsmażamy na małym ogniu przez około 3 minuty, mieszając aby się nie przypaliło.
  3. Po tym czasie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Ogień powinien być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami.
  4. Następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki i seler naciowy pokrojony w dużą kostkę, jeżeli dajemy kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy.
  5. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.
  6. Fasolę szparagową świeżą dodajemy teraz, natomiast mrożoną za 10 minut. Gotujemy na małym ogniu.
  7. Po 20 minutach soczewica i fasolka powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ciecierzycę i drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe:)
Uwagi
* Kombu nie ma smaku, ale sprzyja trawieniu.

Zupę możemy podać z chlebem pita.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/zupa-marokanska-harira/