Do dużego garnka o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir.
Podsmażamy na małym ogniu przez około 3 minuty, mieszając aby się nie przypaliło.
Po tym czasie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Ogień powinien być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami.
Następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki i seler naciowy pokrojony w dużą kostkę, jeżeli dajemy kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy.
Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.
Fasolę szparagową świeżą dodajemy teraz, natomiast mrożoną za 10 minut. Gotujemy na małym ogniu.
Po 20 minutach soczewica i fasolka powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ciecierzycę i drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe:)
Uwagi
* Kombu nie ma smaku, ale sprzyja trawieniu.
Zupę możemy podać z chlebem pita.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/zupa-marokanska-harira/